Archive | world..fantastic! RSS feed for this section

manusia di dunia…

22 Jun

salam…

arini cik shara bukannye nak berceloteh panjang. just nak berbicara tentang jenis jenis manusia dalam dunia ni.

 

manusia dalam dunia ni ada 4 jenis ye

++++++++++++++++++++++

1st, lau tgk dari tepi buruk, tgk dr depan pon buruk.

2nd, if tgk dr tepi buruk, dr depan santek.

3rd, tgk dr tepi santek, tapi dari depan lak buruk.

4th, tgk dr tepi santek, tgk dr depan pon santek.

+++++++++++++++++++++++++++

so, kesimpulannya di sini..cik shara bunga termasuk dalam kategori yg ke-4.

hihi

apakan daya..

cik shara tak mampu nak menolak ciptaanNYA.

DSC06831

 

so, korang punye yg mane satu ? hihi

.

.

.

Advertisements

7 tips kekalkan hubungan :)

8 Jun

7 tips untuk kekalkan hubungan bagi yang sedang
bercintan-cintun. Ia bagi mengelakkan sebarang
pemasalahan dalam hubungan korang:

1. ELAKKAN DARI BERPRASANGKA
– Jika sedang ‘hot’, tak bermakna si dia sedang
marahkan kamu.Atau,jika si dia tidak pernah
mengungkap kata cinta,bukan bermakna si dia
tidak cintakan kamu.Mungkin ia ada cara
tersendiri untuk pamerkan kasih sayangnya.So jgn
paksa si dia mengungkap sayang/cinta kpd
kamu.Cinta tidak hanya diungkap dibibir,cara dan
tingkah laku saja cukup memandai untuk
gambarkan perasaan si dia kepada kamu.
2. LINGKUNGAN KEHIDUPAN
-Walaupun dah ada kekasih,tak bermakna
kamu harus lupakan dunia kehidupan kamu
sebelum ini.Kamu harus tetap jalani seperti
biasa,cuma ia di serikan dgn kehadiran si
dia.Jangan tinggalkan aktiviti/hobi/sukan yg kamu
suka lakukan sebelum ini,semata2 mahu bersama
dgn si dia.Ini tidak memberi keseimbangan masa
untuk teman2 mahupun keluarga.
3. BIARKAN SI DIA TENTUKAN HALA TUJU
HIDUPNYA
-Jgn bersikap ‘queen/king’ control.Biarlah si dia
lakukan apa yang disukainya sekali-sekala jika ia
tidak mendatangkan keburukkan.Cuba bertolak-
ansur dalam sestengah perkara.Walaupun kamu
tidak suka. (cth:menemani si dia bershopping,
menonton bola sepak).Sekali-sekala cuba kamu
turuti/selami apa yang disukainya.
4. JANGAN BANDINGKAN DIA DENGAN
ORANG LAIN
-Setiap pasangan mahukan kesempurnaan
dlm perhubungan.Oleh itu masing2 harus
berfikiran terbuka.Yang penting jangan
bandingkan si dia dengan bekas kekasih or
dengan sesiapa pun.Walaupun dari segi
percakapan,perangai,perlakuan,pakaian,dan
apa2 lagi.Fikirkan cara yg tidak akan menyakiti
hati si dia jika kamu ingin atau mahu
mengubahnya.Seharusnya terimalah keadaannya
seada2nya dan jgn harapkan sesuatu yg di luar
kemampuannya.
5. LAKUKAN YG TERBAIK
-Fikirkan yg terbaik untuk diri kamu dan jangan
paksa untuk menyukai sesuatu yang kamu tidak
suka.Jangan hanya kerana mahu mengambil hati
si dia,kamu tetap memaksa diri
menyukainya.Hipokrit tu!! Bukan itu saje,,jangan
lekas tunduk dengan kemahuan si dia.Bukan
semua kemahuannya kamu mampu
laksanakan.Kena tengok juga pada kesesuaian
dan keikhlasan kamu juga.Bahaya jika kamu turuti
sesuatu kemahuan yang diluar batasan.Dan tentu
hati si dia tersinggung jika si dia mendapat tahu
apa yang kamu lakukan tidak jujur dan tidak ikhlas.
6. JANGAN CUBA UBAH SI DIA
-Apa perasaan kamu jika si dia mahukan kamu
berubah mengikut cita rasanya? Begitu juga si
dia,,jangan sekali-sekala kamu cuba mengubah
kehendaknya agar sama denagn kehendak
kamu.Biarlah dia dengan caranya dan kamu
dengan cara mu.Cuba bersikap jujur dalam
perhubungan.Setiap manusia mempunyai
hak,minat, dan pengetahuan tersendiri.Jika si dia
mempunyai sebarang kekurangan tentang
sesuatu cuba terangkan dengan baik agar si dia
terasa dia perlu lakukan sesuatu yang dia tidak
pernah tahu.Jangan memaksa jika si dia berhenti
lakukan perubahan kerana ini boleh jadikan
pertengkaran.Cuba ambil masa dan bantu si dia
jika si dia mahukan perubahan.
7. LUAHKAN APA YANG KAMU RASA
-Jangan sesekali sembunyikan apa yang kamu
rasa.Ini akan buatkan kamu berasa ‘stress’.Jika
tekanan ini berlarutan,ia boleh terjebak dalam
pertengkaran.Segala ketidak puasan hati akan
keluar.Ini lebih bahaya.Tanpa komunikasi yang
baik,hubungan akan menjadi hambar.Setiap
pasangan harus bersikap terbuka dan jangan
berperasaan negatif.Cuba berbincang untuk
menyelesaikannya.Tidak kira la secara face to
face,telifon atau secara online.Ini dapat
memuaskan hati kedua2 pihak jika ada sesuatu
yang tidak diingini.Cuba dengar pendapatnya dan
jangan membangkang jika tidak mempunyai
alasan yang kukuh.

Sorry..I AM S.O.R.R.Y!

5 Jun

I am sorry for not being a good friend…
I am sorry for not being there when u need me…
I am sorry for not being a good partner..

I am sorry for not being a good colleague..
I am sorry for not being a good employee…

I am sorry for not being a good sister…
I am sorry for not being a good daughter..

but the worst is..

I am sorry for not being a devoted and a good Muslim..

Am I being a hypocrite and liar all this while???

Lelaki…mengAYAT…biasa.

2 Jun

**mengupdate blog sambil makan strawberry yg aku baru dapat semalam. sedap kot~~

Images

bayangkan..sedap sgt!

ah, aku pon tataw kenapa tetibe jek arini aku terpk pasal ayat mengayat neyh. tahhla, bg aku, susah jugak tok girls nak ayat boys. tapi, ble aku pk pk balek kan..senang jek tgk laki ayat pompuan. ape rahsia korang ek ? ada magik ka ? gune bomoh ? ubt pengasih ? ah…sume tuh mengarut ! apelah, boleyh pulak aku terpk cmtuh kan ? okey okey…korang bace kat bawah nih plak 😀

lelaki ouh lelaki, korang perasan sumtink tak ? korang nak tackle girl tuhh mmgla senang. tapi korang mestilah ade teknik2/cara2 yg betul nk tackle. jgnla men tembak jek. kompemla kne terajang maut nnty. before aku menulis ini, aku ade wat sedikit survey kat kawan kawan laki aku. yg open minded tuh, okeylah..dye share ngan aku cara cara dye. tapi, yg berahsia dgn aku tuh.. mesti ade sumtink… danggg! kantoi…nahh, 4low jek cara cara kat bawah neyh.

insyaALLAH BERKESAN.

…………………………………………………………………………………………………

  • nak ayat ? kenela taw girl tuh camne..korang perlu taw..kebanyakan perempuan skunk nih inginkan perhatian dan kasih syg. so, as a guy, korang kenelah/perlulah tunjukkan kat dye keprihatinan dan kasih syg korang yg konon kononnye ta berbelah bagi tuh. hihi. As usual, girl akan setia kat bf dye if dye rase bahagia n selesa ble bersama bf dye.

 

  • hey hey you you…skunk zaman it kan ? teknologi gitu…so, kite kenela gunekan kecanggihan dan kemudahan yg ade. tak susa pon weyhh. Just anta SMS,MMS(gmbr korag yg konon konon hensem) or video klip korang nyanyi ke, ape ke..even say hi..hantar jek kat gf korang.tak susahkan ? lagipon harga sms,mms pon dah murah. ape salahnye.. dgn cara nih pon da cukup wat si dia bahagia…mcm aku. haha. **motip.

 

  • yg nih sentap siket weyhh. laki nih ego kuat kan ? ble ade girl majuk ke, ape ke…mesti korang wat dunno jek kat dye. cam sengal~~ aku ta suke laki mcm nih. pls la wahai kaum adam. fahamila perasaan kami sebagai wanita yg lemah ini. em, mksud aku bukan lemah ape.. just tang haty jek lemah.. yg laen kuat! hihi. kate kau syg ? tapi takan taleh nak jadi pendengar yg setia kepada si dia ? huh ? perempuan ini hanya perlukan seseorang yg rapat dgn dye tok bercerita masalah.. da kau tu bf dye, mestilah dye cite kat ko. nak cite kat sape lagi baii~ ko kenelah faham, when she said she had a problem, trylah pujuk dye. sejuk kan haty dye. dengar msalah dye..n try bantu if can.. at leastla kan.. dapat gak ilang tekanan dye. ni tak…korang wat bodo jek. camtuh ke cara korang syg seorang wanita wahai lelaki ?

 

  • haaa…yg nih paling aku tak suke. n aku sure sume girls dalam dunia ble org tersayang/bf dye lupe important date dorg.. yes, lupe ye tuan tuan(tuju kepada lelaki jek).  contoh, annvesary. jika nak dibadingkan…perempuan lebih sensitip sikit dengan hari hari istimewa nih. yela, kalau boleyh, sume bende yg dibuat, dye nak catat.mcm aku sendiri, tarikh aku kua date ngan bf aku ke, annvsary ke, bday dye ke.. sume aku ingat. takan lupe punye. sbb aku taw, dye kompem lupe. tah tah, beday aku pon lupe~ mmg nak kena kakila ngan aku. sbb aku mmg pntang sket bab bab camnih. jap jap, tips tok korangkan.. make sure korang ingat sume tarikh tarikh yg berkaitan dengan korang dan pasangan korang patu buatlah kejutan yg luar biasa. mesti dye akan lebey sygkan korang.. aku jamin ini. sgt sgt jamin.

 

  • korang mesti taw kan.. girl nih sgt sgt sgt sgtla (bape byk sgtla)terkenal dgn sikapnya yg manja n suke sgt ble ade ape ape aktiviti yg dye nk wat, mestilah nak wat ngan kekasih haty. aku taw, ade laki yg rimas n tak suke if awek dorg camni n ade gak yg suke. tapi percayala wahai kaum laki laki, wanita lebeyh bangga if dorg ade kamu bersama dorang. wah,ayat aku tunggang langgang ! at least kan, korang dapat kenal kenal gak ngan kawan kawan dye. mane taw ade yg berkenan di haty~~ hihi. jaatnye aku. so, as conclusion my dear, jgnla tarik diri if dorang ajak korang tok luangkan mase bersama. mungkin boleyh lebih saling mengenali antara satu sama lain. tak gitu ?

 

  • if dye sedey, bantulah dye. tolong tenangkan perasaan dye bcoz she rily needs sumone beside her. u noe wat i mean ryte ?

 

  • and and and last but not least, pls dun b so so so selfish okeyh. no fish fish dalam kapel kapel nihh..perangai girl mmg ta suke nk berterus terang if she want sumting. dorang nih sure akan berkias kias dulu ngan korang. sbb, mungkin dorang malu kot nak ckp ape yg dorang mahukan. so, senang cte camnih jek.. korang kene sentiasa peka dgn kemahuan kekasih/gf korg. if, korang bejaya wat bende nih, mknenye korang berjaya tawan hatynya.

28052010192

motip pulak letak gambar aku…

eeh ehh, silapp…patutnye gmbr nih.

hihi. interprem jap~

😀

…………………………………………………………………………………………………

 

hope korg berpuas haty dgn tips tips neyh. lau ade tips yg besh, bgtaw shara okey. tyme skunk menunjukkan almost kol 11pm. so, shara mahu tdo. besok pagi ade 1st  class. 830am to 1030am.kawan kawan sume baru. hmm, ta suke plak. patu grak g taska. setel 4 fam day. ta sabar tok fam day~ nunyte.

Fgerg

selamat malam sayangku~

sape sayang aku ?